Joi vor fi premiati castigatorii Competiției Naționale "Școală Europeană". Afla ce unitati sunt si din Prahova!

23 May 2018 12:54
Joi vor fi premiati castigatorii Competiției Naționale "Școală Europeană". Afla ce unitati sunt si din Prahova!
Ministerul Educației Naționale va premia joi, 24 mai 2018, unitățile de învățământ preuniversitar câștigătoare ale celei de-a XV-a ediții a Competiției Naționale "Școală Europeană". Festivitatea de decernare a titlului "Școala Europeană" celor 61 de "Școli Europene" se va desfășura în Sala "Nicolae Iorga" a Palatului Parlamentului din București, cu începere de la ora 13:00.

Fiecare unitate de învățământ va primi certificatul "Școală Europeană - 2018" și un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări. Decizia privind bunurile care vor fi achiziționate aparține conducerii fiecărei unități de învățământ. MEN va repartiza sumele către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, acestea urmând să le transfere unităților de învățământ.

La ediția din acest an s-au înscris 112 unități de învățământ preuniversitar din 29 de județe și din Capitală. Pe primele 5 locuri s-au clasat Școala Gimnazială "Vasile Pârvan" din Bârlad/județul Vaslui (192 puncte), Colegiul "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului/județul Suceava (191 puncte), Școala Gimnazială "M. C. Epureanu" din Bârlad/jud Vaslui (189 puncte), Școala Gimnazială "Elena Donici Cantacuzino" din Pucioasa/județul Dâmbovița (182 puncte) și Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iași (179 puncte).
Pe lista castigatorilor se numara si trei unitati din Prahova: Colegiul Național "Alexandru Ioan
Cuza" Ploiești, Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza si Clubul Copiilor "Martha Bibescu" Comarnic.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat după următoarele criterii:

1. coerența activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituției școlare

2. integrarea activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al școlii

3. performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare

4. asigurarea egalității de șanse și facilitarea accesului la educație

5. continuitate și constanță în derularea de activități/proiecte/programe europene

6. strategie și modalități de implementare și evaluare

7. strategie și modalități de valorizare (diseminare și exploatare a rezultatelor/produselor)

8. dezvoltarea dimensiunii europene a educației prin activitățile de cooperare europeană

9. calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2015-2018, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Reamintim că această competiție se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Certificarea școlilor cu titlul "Școală Europeană" le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Activitățile/proiectele/programele luate în considerare pentru această competiție sunt:

a) derulate de școli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc;

b) derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG"uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;

c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani, după care școala trebuie să reintre în concurs pentru reconfirmarea titlului. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte școli din UE, iar managementul școlii trebuie să fie unul coerent și performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educației.

Din cele 2.023 de unități de învățământ preuniversitar participante la edițiile anterioare (2004 -2017), 775 au primit titlul de "Școală Europeană".

Competiția pentru obținerea certificatului "Școală Europeană" este recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică la nivel european, prin care autoritatea națională în domeniu susține unitățile de învățământ și valorizează experiențele acestora acumulate în cadrul proiectelor europene de parteneriat între școli.

Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul MEN în secțiunea dedicată.

Sursa foto cu caracter ilustrativ: http://www.gorjeanul.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677