Peste 550 de incendii la locuințe au avut loc anul trecut în județul Prahova. Potrivit statisticilor, incendiile au fost soldate cu rănirea a peste 30 de persoane, iar alte 16 persoane și-au pierdut viața.
Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate.
Campania națională ”Detector pentru Viață”, derulată de către Departamentul pentru Situații de Urgență și susținută de E.ON și DELGAZ GRID, ajunsă anul acesta la a doua ediție, a debutat astăzi în județul nostru, fiind montate primele detectoare în gospodăriile prahovene. Astfel, în perioada următoare vor fi montate detectoare de fum și monoxid de carbon în locuințele care prezintă un risc ridicat din punctul de vedere al securității împotriva incendiilor, din cauza surselor de încălzire și nu numai. În acest sens, 225 de astfel de detectoare (din totalul de 500 alocat județului nostru) au fost distribuite către subunitățile de intervenție pentru a fi instalate în locuințele prahovenilor din comunele Brebu, Secăria, Lapoș, Aluniș, Bertea, Cerașu, Posești și Starchiojd.
Această campanie încearcă să aducă în atenția populației importanța prevenției și responsabilizarea cetățenilor în a avea o locuință sigură. Protejarea familiei și a bunurilor este un deziderat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar și unul al fiecărui pompier care, prin intervenția sa, face tot posibilul ca pagubele să fie minime, să protejeze și să salveze viața cetățeanului.
Precizăm faptul că aceste detectoare nu alertează în mod automat autoritățile și nu sunt interconectate cu sisteme de stingere a incendiilor, rolul lor fiind de avertizare a ocupanților construcției cu privire la izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.
Vă reamintim faptul că "Detector pentru viață" este o campanie lansată la nivel național în luna februarie a anului 2024, prin parteneriatul dintre E.ON-Delgaz Grid, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în această perioadă fiind desfășurată a doua ediție a campanie. Aceasta are drept scop conștientizarea și educarea populației cu privire la manifestarea riscului de incendiu la locuințe și instalarea a 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în gospodării din mai multe județe ale țării.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice