Cati ursi sunt in padurile din Romania? Planul national de actiune

11 Apr 2025 11:08
Cati ursi sunt in padurile din Romania? Planul national de actiune
Comunicat de presa Ministerul Mediului: „Prezentăm în premieră rezultatele preliminare ale acestui demers fără precedent și mult așteptat, care pune România pe harta științifică internațională ca statul ce a derulat cel mai mare și complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial. Cifra care deschide această prezentare este una istorică: conform analizelor realizate la peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii studiului estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de exemplare de urs brun, cu un nivel de încredere de 95%. Este pentru prima dată când România poate afirma, cu o bază științifică solidă, câți urși are în pădurile sale. Până acum, am lucrat cu estimări, uneori controversate, bazate pe observații vizuale sau metode indirecte. Astăzi, însă, avem o imagine clară, bazată pe ADN-ul recoltării de la nivel național”, a declarat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia conferintei de presa in care au fost prezentate rezultatele preliminare proivind populatia de urs brun obținute în cadrul Proiectului “Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din ?? România”
În ceea ce privește demersul științific, ministrul a apreciat că: „Această cercetare nu este doar amplă, ci și 100% românească. Toate analizele s-au făcut în laboratorul Insitutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, folosind echipamente de ultimă generație, achiziționate prin proiectul nostru, și în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale. Aceasta nu este doar o cercetare științifică. Este o schimbare de paradigmă în modul în care vom gestiona de acum înainte această specie. Aceste rezultate deschid o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun din România. Un echilibru real între conservare și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesele comunităților locale. Aceasta este o veste bună pentru România. Este dovada că putem construi politici de mediu moderne, bazate pe știință, transparență și colaborare”.
MMAP derulează în parteneriat cu Regia Publică Local a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Nationala a Padurilor - Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, proiectul “Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”.
Proiectul contribuie la creșterea capacității instituționale a #MMAP pentru îmbunătățirea managementului speciei de urs brun la nivel național prin:

aplicație mobilă Android/iOS pentru colectarea și inventarierea probelor genetice colectate din teren;
400 de persoane au fost instruite în vederea colectării probelor genetice din teren;
persoane instruite și 3 câini dresați în vederea localizării probelor genetice;
echipamente de analiză pentru genetică animală achiziționate și funcționale;
1140 de sisteme de garduri electrice pentru protecția animalelor domestice, culturilor agricole și a bunurilor materiale, achiziționate și livrate către gestionarii de fonduri cinegetice, instalate în județele din regiunea lanțului Carpatic, în zone în care este cunoscută prezența speciei de urs brun;
150 de sisteme foto/video de #monitorizare a sistemelor de garduri electrice, achiziționate și instalate în teren;
10 cuști de transport pentru urși
10 truse de tranchilizare, achiziționate și livrate către Gărzile Forestiere Regionale.
La conferința de presă au participat și reprezentanți ai INCDS „Marin Drăcea”, Universității Transilvania din Brașov, ai MMAP, specialiști implicați în derularea proiectului.
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate stadiul celorlalte activități și rezultatele obținute în cadrul proiectului “Implementarea Planului Național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677