Proprietarii privați care dețin suprafețe de pădure situate în zone protejate, unde există restricții în recoltarea lemnului, vor primi compensații financiare. Guvernul a aprobat, în ședința din 30 iunie, o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare și control a compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă.
"După ani de zile de discuții și de neasumări, a venit momentul să se corecteze o mare nedreptate făcută proprietarilor de păduri din zonele protejate, care sunt obligați prin lege să nu valorifice nimic din bunul lor. Prin măsura adoptată astăzi de Executiv, asumată prin Programul de Guvernare, proprietarii privați de păduri vor primi compensații bănești, pe care le consider firești, întrucât nu se pot bucura de un drept al lor. Măsura este atât un instrument de protecție a habitatelor forestiere, cât și unul de combatere a tăierilor ilegale. Deoarece aceste păduri nu sunt generatoare de profit, proprietarii nu și-au permis să asigure paza acestora, ele devenind astfel o țintă preferată a hoților. Acum, lucrurile se schimbă radical și pentru că acordarea compensațiilor este condiționată de asigurarea pazei și a celorlalte servicii silvice pentru suprafețele de pădure în cauză", a declarat doamna Doina PANĂ, ministrul Apelor și Pădurilor.
Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2017"2020 a fost estimată la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totală maximă este de 19 milioane lei.
Schema prevăzută în actul normativ se aplică proprietarilor privați, persoane fizice și juridice (societăți comerciale, asociații de proprietari de pădure, composesorate, obști, biserici, școli etc.), care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere.
Restricțiile de mediu sunt corespunzătoare tipurilor funcționale T1 (protecție integrală " în care sunt interzise tăierile) și T2 (păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic " tăieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice și de protecție conform Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor.
Suprafața aproximativă pentru care se vor acorda compensații este de 216.000 ha, din care:
- 31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 493 lei/an/ha;
- 85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc conform metodologiei de calcul suma de 226 lei/an/ha.
Solicitanții trebuie să depună cererile, împreună cu toată documentația solicitată, la sediul Gărzii Forestiere de care aparțin, în fiecare an, până la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitările se vor depune în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Sursa foto: http://www.digitalistmag.com