Cum pot fi protejate răsadurile în fața frigului?

08 Apr 2025 17:32
Cum pot fi protejate răsadurile în fața frigului?
Specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, vin, în contextul schimbării bruște a vremiii, cu câteva sfaturi esențiale pentru grădinari și fermieri. Iată ce trebuie făcut pentru a proteja răsadurile în fața frigului:
”Totul începe cu o sămânță de calitate! - Prima verigă esențială pentru o cultură reușită este alegerea seminței și a răsadurilor. Acestea trebuie să provină din soiuri sau hibrizi autentici, să fie sănătoase, lipsite de boli, bine călite și la vârsta optimă pentru transplantare.
Pericolele temperaturilor scăzute:
Răsadurile sunt extrem de sensibile la frig!
Simptome precum frunze erecte, colorații roșu-violacee (mai ales pe nervuri) sau îngălbeniri ale plantelor pot indica dezechilibre nutriționale și stres termic. În cazuri severe, poate apărea căderea plăntuțelor, cauzată de fungi patogeni precum Pythium spp., favorizați de oscilații bruște de temperatură și umiditate crescută.
Ce poți face pentru a le proteja?
- Redu udările – mai puțină apă înseamnă mai puțină umiditate și sol mai cald.
- Folie dublă și miniarcade – izolează spațiul folosind folie anticondens sau agril, mai ales noaptea.
- Aerisește zilnic! – Condensul este principalul vinovat al bolilor criptogamice.
- Tratamente preventive – Aplică tratamente fitosanitare, iar după apariția primelor frunze adevărate, folosește produse pe bază de cupru pentru întărirea țesuturilor și pregătirea plantelor de transplantare.
În spațiile neîncălzite (solarii, sere reci), controlul este mai dificil. Tocmai de aceea, lucrările de îngrijire atentă și adaptarea la condițiile de mediu sunt esențiale pentru obținerea unor răsaduri sănătoase, viguroase și gata de plantare!”

sursa foto: facebook Banca de Resurse Genetice Vegetale - Buzău

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677