Deputatul PMP Cătălina Bozianu consideră că Guvernul trebuie să salveze producătorii agricoli prin acordarea de ajutoare de stat. Asta după ce agricultorii spun că sunt afectați de secetă.
Redăm integral comunicatul de presă emis de parlamentarul prahovean.
"Guvernul trebuie să salveze producătorii agricoli prin acordarea de ajutoare de stat!
Suntem, deja, în criză economică generată de măsurile anti-pandemie. Este, de aceea, momentul ca eforturile noastre să se îndrepte cu prioritate către atenuarea efectelor acestei crize care ne afectează pe toți. Din ce în ce mai mulți oameni implicați în economie - antreprenori, analiști, funcționari ai statului - afirmă că, în România, impactul crizei Covid-19 va fi mult diminuat dacă, în 2020, reușim să facem performanță în agricultură. Practic, viitorul economiei românești depinde de modul în care reușim să-i ajutăm pe fermierii mai mici sau mai mari să producă și să poată vinde.
În cele aproape două luni ale izolării, am primit foarte multe mesaje de la producători (atât de cereale, cât și de legume și fructe), în care oamenii avansează propuneri către guvern și cer ca executivul să facă mai mult pentru ajutorarea și stimularea sectorului agricol. Este de datoria mea, ca deputat, să aduc mesajul acestor oameni pe masa Guvernului. Producătorii ne transmit că deciziile și acțiunile de până acum ale Palatului Victoria în acest domeniu sunt, deocamdată, insuficiente. Mai ales, în contextul în care iar agricultura noastră este grav afectată de secetă.
Știm că alte state europene s-au implicat direct în ajutorarea fermierilor pentru atenuarea impactului negativ al crizei Covid-19. Prin implicare directă, înțelegem acordarea unor sume de bani din bugetul național cu titlul de ajutor de stat. Nici pentru România acest tip de măsuri nu este o noutate. În anul 2007, pe fondul unei secete severe, statul a finanțat agricultura prin cupoane valorice în sumă de 1.200 de lei la hectar. A fost salvarea fermierului român în primul în an în care a "jucat" pe piața comună în concurență directă cu fermierii europeni.
Astăzi, când fermierii români sunt loviți din două direcții " de criza pandemică și de secetă " ajutoarele de stat sunt o necesitate mai acută ca oricând. De aceea, cer public premierului Orban și ministrului Oros să acționeze în sensul acordării de ajutoare directe de stat către producătorii agricultori, în limita de 100.000 de euro pentru fiecare exploatație agricolă. În condițiile în care pandemia coronavirus a obligat Uniunea Europeană să relaxeze interdicțiile privind ajutoarele de stat, iar țări precum Germania sau Franța le acordă, pasivitatea guvernului nostru nu este justificată. Această pasivitate poate agrava, cu consecințe nebănuite, criza economică pe care o vom traversa în următorii ani, întrucât agricultura este un sector strategic, de care depinde viața noastră, a tuturor".