Expoziție inedită la Muzeul Peleș: Vânătorile regale/Piese expuse în premieră

11 Aug 2023 15:54
Expoziție inedită la Muzeul Peleș: Vânătorile regale/Piese expuse în premieră
O inedită expoziție a fost organziată la Muzeul național Peleș. Sunt expuse arme de vânătoare, care fac parte din colecția regală, trofee sau piese de artă decorativă. Expoziția este deschisă până în septembrie. Pentru prima dată sunt prezentate 100 dintre cele mai semnificative piese din patrimoniul muzeului, arme și accesorii destinate vânătorii ce provin dintr-o sală în care publicul vizitator nu a avut niciodată acces, de la înființarea Muzeului Peleș, în 1953, Sala armelor de vânătoare.
Un material realizat de curator al expoziției temporare ,,Vânătorile regale”, Raluka Romok-Minculescu:
” Expoziția „Vânătorile Regale” susține o temă controversată, nostalgică dar cu adepți fideli, ce nu a făcut, până în prezent, subiectul vreunui proiect de acest gen în România.
Intenția noastră a fost aceea de a semnala publicului importanța, atmosfera și farmecul practicii vânătorii ca privilegiu, plăcere și pasiune a regalității, neignorând însă nicio clipă rolul de colecționar al regelui Carol I. Rezultatul sperăm să fie unul impresionant, iar proiectul să poată deveni o resursă educațională deschisă, prin intermediul patrimoniului deținut de Muzeul Național Peleș.
Analizând numeric, în cele peste 150 de piese valorificate în expoziția „Vânătorile Regale”, domină categoric prezența pieselor din colecția regală de arme, categoria celor de vânătoare. Însă cum niciun bun istoric sau artistic, odată scos din contextul lui istoric și cultural, nu poate fi pe deplin înțeles și apreciat, demersul nostru a fost completat cu piese de artă plastică și decorativă, trofee de vânătoare și panouri foto-documentare care îmbogățesc și susțin povestea printr-o abordare interesantă și informativă.
Expoziția reunește exemple relevante din toate tipologiile de arme și reprezentând cronologic (cu o perioada acoperită de 400 de ani) și geografic întregul spectru al colecției regale de la Sinaia. Sperăm astfel să stimulăm înțelegerea citititorului despre arma de vânătoare ca fiind nu doar un instrument al crudității umane, dar și un excelent document de istorie, artă și cultură.
Particularitatea și unicitatea proiectului „Vânătorile Regale” constă și în prezentarea în premieră a peste 100 dintre cele mai semnificative piese din patrimoniul muzeului, arme și accesorii destinate vânătorii ce provin dintr-o sală în care publicul vizitator nu a avut niciodată acces, de la înființarea Muzeului Peleș, în 1953, Sala armelor de vânătoare. Muzeul Național Peleș deține poate cea mai bogată, variată și valoroasă galerie de arme și accesorii de vânătoare din România, cele mai vechi datând din secolul al XVI-lea, iar cele mai recente nedepășind începutul secolului al XIX-lea.
Pentru întâia oară aduse în fața publicului sunt două articole de vestimentație vânătorească, o jachetă de damă și o pereche de mănuși brodate, ambele din piele, executate, cel mai probabil, într-un atelier francez, în secolul al XVIII-lea și achiziționate din Viena pentru colecția de arme a regelui Carol I. Sunt singurele piese de natură vestimentară din patrimoniul Muzeului Național Peleș și, de curând, au trecut printr-un binevenit proces de restaurare.
În expoziție pot fi admirate arme care se remarcă mai degrabă prin atributul lor estetic decât prin acela al funcționalității sau eficienței, artiștii armurieri, gravorii sau bijutierii întrecându-se pentru a satisface dorințele și gustul estetic al clienților înstăriți. Cu decorații sofisticate și extravagante, unele dintre ele preluau mai mult din funcția de podoabă vestimentară, decât din aceea a unei arme, neputând fi utilizate eficient în acțiunea pentru care fuseseră gândite.
Muzeul Național Peleș prezintă în acest catalog câteva astfel de piese spectaculoase, prcum: sabia de vânătoare, din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, cu mâner din os sculptat, pe ambele fețe, diferit, cu două scene mitologice din Metamorfozele lui Ovidiu, sabia cu mâner de porțelan, pictat manual; sabia cu mâner de fildeș sculptat; sabia cu mâner de fildeș reprezentându-l pe zeul grec Mercur; sabia cu mâner din carapace de țestoasă și sidef gravat cu scene de vânătoare; sabia de vânătoare pentru demnitar, cu terminația mânerului în forma capului de mistreț sau sabia cu teacă din bronz, ce poartă reprezentarea Sfântului Hubert. Merită atenția noastră și categoria accesoriilor de vânătoare, căci ele erau piese esențiale în echipamentul vânătoresc și însoțeau în permanență participanții, deopotrivă domni cât și doamne”.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677