FOTO Expoziție ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922” la Muzeul Național Peleș

13 Oct 2022 12:08
Expoziția ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, pe care Muzeul Național Peleș o dedică Centenarului Încoronării, va fi deschisă sâmbătă, 15 octombrie 2022. Printre obiectele expuse se numara mantiile regale, lucrate în atelierele de la Paris și București, coroana de aur a reginei Maria, creație a firmei pariziene Freres Falize, precum și sceptrul regelui Ferdinand I, realizat tot la Paris, de Casa Rene Boivin. Vor putea fi admirate și mantiile domnitorilor Bogdan al II lea și Vlad al IV lea, uniforma regelui Ferdinand sau fotografii de epoca.
Expoziția va fi deschisă până în data de 15 mai 2023 și este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I” , Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Literaturii Române și cu sprijinul unor colecționari particulari, expoziția marchează evenimentul care a consfințit visul de veacuri al românilor.
,,Păstrător al patrimoniului cultural legat de istoria monarhiei române - între care se detașează, prin valoarea și frumusețea lor, mantiile regale folosite la ceremoniile Încoronării de la Alba Iulia și București-, Muzeul Național Peleș organizează, la frumos ceas aniversar, expoziția ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”,care marchează, așa cum se cuvine, în reședința de vară a suveranilor, evenimentul ce consfințea simbolic întregirea României în granițele ei firești”, a transmis Dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș.
Albumul ,,Centenarul Încoronării. Alba Iulia.1922” însoțeste expoziția care va fi inaugurată sâmbătă, 15 octombrie 2022. Coordonat de istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, care este și coautor, albumul cuprinde 360 de pagini și conține studii exhaustive cu privire la acest moment definitoriu pentru istoria românilor realizate de personalități ale lumii academice și muzeale: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Nicolae St. Noica, director al Bibliotecii Academiei Române, Ioan Opriș, Ion Giurcă, arhimandrit Policarp Chițulescu, Ernest Oberlander-Târnoveanu, Cornel Ilie, Carmen Tănăsoiu, Mircea-Alexandru Hortopan, Corina Dumitrache.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677