FOTO: Sinaia, primul oras din Romania cu o retea de colectare a mastilor de unica folosinta

26 Jan 2022 15:37
Sinaia este prima localitate din Romania care colecteaza mastile de unica folosinta rezultate in urma pandemiei de COVID-19 la nivel de oras, cu o retea strategica de locatii pentru colectare, pusa la dispozitie de autoritatile locale. Dupa colectare acestea sunt eliminate din mediu si valorificate energetic in cadrul proiectului „Arunca in siguranta”, initiat de organizatia neguvernamentala „Orasul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland Romania, in parteneriat cu Primaria Sinaia.
Cutiile de colectare a mastilor sunt amplasate in 13 locatii din Sinaia, precum Primaria, Muzeul Peles, Cazinoul Sinaia, Muzeul Stirbey, dar si unitati de invatamant, precum Colegiul Mihai Cantacuzino, urmand ca numarul locatiilor sa fie extins pe parcursul acestui an. In momentul de fata, pe langa Sinaia, colectarea maștilor de unica folosinta este disponibila in 147 de magazine Kaufland din 85 de orase din tara.
„Ne bucuram sa fim primul oras din Romania care se alatură acestui proiect atat de util pentru sanatatea oamenilor, cat si pentru mediul inconjurator. Sinaia este una dintre cele mai populare statiuni din Romania, ceea ce inseamna ca acum, in perioada pandemiei, este generata o cantitate uriasă de deseuri de plastic. Pana acum aceste masti ajungeau la gunoi sau direct in natura, fiind o sursa majora de poluare. Speram ca atat turistii, cat si locuitorii din Sinaia sa arunce in siguranta si in numar cat mai mare aceste masti in locurile special amenajate din oras” declara Vlad Oprea, Primarul Orasului Sinaia
„Estimam ca aproximativ jumatate de milion de masti vor putea fi colectate anul acesta in orasul Sinaia. De altfel, de la inceputul campaniei, in martie anul trecut, organizatia noastra a reusit sa colecteze peste 1 milion de masti, care astfel nu au mai devenit o sursa de poluare pentru mediul inconjurator si un adevarat pericol pentru sanatatea oamenilor. Dupa colectare mastile sunt valorificate pentru a produce energie reducand astfel impactul asupra mediului”, declara Lestat Monroe din cadrul organizatiei „Orasul Meu, Culorile Mele”.
Ce tipuri de maști se pot colecta?
Pot fi colectate patru tipuri de maști: mastile de plastic de unica folosinta, mastile FFP2, numite si N95, mastile FFP3 si mastile chirurgicale, daca nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate masti din material textil, confectionate acasa sau alte articole de protectie, deseuri periculoase (ascutite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deseuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticla sparta.
„Campania «Arunca in siguranta», lansata in 2020 in magazinele Kaufland a fost foarte bine primita de catre clienti astfel ne-a bucurat propunerea de a extinde proiectul la nivel de oras, in Sinaia. Este una dintre cele mai iubite si vizitate destinatii turistice din tara, insa acest lucru o face si foarte vulnerabila in fata deseurilor. Astfel vrem sa le oferim localnicilor si turistilor o șansa in plus sa protejeze acest loc drag si sa se bucure de el in siguranta, cu respect si grija fata de tot ce reprezinta”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.

Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, o problemă de mediu cu un impact urias
Programul de Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite (UNEP) atrage atentia guvernelor lumii asupra gestionarii deseurilor, inclusiv a deseurilor medicale si periculoase, ca pe un serviciu public esential. UNEP sustine ca manipularea in conditii de siguranta si eliminarea finala a acestor deseuri este un element esential intr-un raspuns eficient in situatii de urgenta. Tot UNEP sustine ce 75% din mastile folosite, precum si alte deseuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge in gropi de gunoi sau in apele marilor.
In 2020, cantitatea de masti de protectie folosite in lume a crescut de 207 ori fata de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupa, printre altele, cu operatiuni de curatenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul marii cantitați industriale de masti, manusi si sticlute de plastic pentru dezinfectant de maini, tragand si un semnal de alarma cu privire la acumularea de astfel de deseuri: „daca lucrurile nu se schimba, in curand vom avea mai multe masti decat meduze aruncate in Marea Mediterana”.
De asemenea, peste 1,5 miliarde de masti de unica folosina vor ajunge in oceanele lumii, este semnalul de alarma tras de un grup de ecologisti din Hong Kong. Cum fiecare masca are o greutate de trei pana la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic sa ajunga in apele oceanelor. Durata de viata a mastilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele sa fie niste adevarate bombe cu ceas ecologice, mai ales in conditiile crizei climatice care afecteaza planeta de ceva vreme.
Mai multe detalii despre proiectul „Arunca in siguranta” pe https://www.orasul-meu.com
Despre Asociatia Orasul Meu, Culorile Mele
Asociatia Orasul Meu, Culorile Mele este un ONG romanesc care si-a luat angajamentul de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii copiilor si a familiilor de toate tipurile, din Romania. Cu ajutorul partenerilor, Orasul Meu, Culorile Mele a conceput cel mai mare proiect de terapie prin arta desfasurat in Romania pentru a minimiza impactul negativ al spitalizarii pe termen lung asupra copiilor cu afectiuni cronice. A elaborat seminare si ateliere care le ofer parintilor instrumentele necesare pentru a stabili un echilibru intre viata aglomerata de familie si munca. Asociatia a mobilizat scoli, parinți, tutori si comunitati, pentru a crea medii scolare sanatoase pentru copiii nostri.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677