ITM Prahova: măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaților

11 Feb 2025 17:18
ITM Prahova: măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaților
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reaminteşte angajatorilor prahoveni măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2000.
Temperaturile scăzute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 20⁰C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. În aceste condiţii, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de bine a salariaţilor care lucrează în aer liber:
- Distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru/persoană/schimb;
- Acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor
asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
- Asigurarea echipamentului individual de protecţie.
Dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, iar angajatorii nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor vor lua măsurile dispuse în ordonanţa mai sus menţionată:
- Reducerea zilei de lucru;
- Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
- Efecturarea controlului medical la angajare, respectiv periodic, pentru depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi extreme pentru lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea în astfel de condiţii;
- Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- Trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Menţionăm că, pe perioada întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.
Nerespectarea prevederilor OUG nr 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1500 la 2500 lei. Astfel, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate şi sănătate în muncă, pe toată perioada sezonului rece vor monitoriza preventiv angajatorii, şi acolo unde este cazul, vor dispune măsuri pentru intrarea în legalitate.
sursa: comunicat de presă ITM Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Buna seara! As vrea sa particip la concursul"Tocuri pe biciclete".
Oare controlează și hotelurile / restaurantele mafioților sau doar pe cei care se chinuie să ofere servicii decente ? Propagandă asta ieftină e depășită ! Piedone știe ce a făcut deci e irelevant pus politic acolo !
La campina cînd de bine in control
RUSINE! Trebuie sa apelati la primul ministru si alte ministere ca sa ridicati gunoiul din oras?Pentru ce ati fost votati si numiti in functii?Un primar si un prefect nu pot sa rezolve conflictele meschine ale firmelor de salubritate?
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677