Profesorii Liceului „Simion Stolnicu” din Comarnic au realizat, în colaborare cu Primăria orașului Comarnic, Asociația Părinților Liceului, Clubul Copiilor „Martha Bibescu”, Școala Gimnazială nr. 2, Comarnic și SMARTGEN, proiectul educațional local “Educația – unitate și solidaritate!”, cu tema “Tradiții si obiceiuri locale!”.
Din dorința de a face cunoscută „mai tinerilor” locuitori ai orașului istoria și tradiția Comarnicului, o zonă foarte bogată în obiceiuri locale și amintiri de demult, inițiatoarea proiectului, prof. Ancuța Piciorea, i-a provocat pe elevii școlilor din Comarnic să viziteze obiectivele turistice din oraș, casele de patrimoniu, dar și să realizeze lucrări literare, plastice sau de îndemânare meșteșugărească.
Proiectul a luat naștere în contextul "Zilelor europene ale patrimoniului", cu tema ,,Împreuna, în simbioză cu patrimoniul cultural" (10 septembrie), dar și a Zilei Educației (5 octombrie), și a implicat pasionați ai frumosului, literaturii, culturii, fiind desfășurat în perioada 10 septembrie - 5 octombrie 2022.
„Când tradiția vorbeşte, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului.”
(W.Shakespeare)
„Orașul Comarnic a fost dintotdeauna bogat în obiceiuri și tradiții! Pentru cei ce le cunosc însemnătatea, obiceiurile și tradițiile ascund înțelesuri profunde despre relațiile interumane, dar și despre legătura strânsă a oamenilor cu natura. Prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor, oamenii locului au încercat să dea însemnătate momentelor și întâmplărilor esențiale din viața lor.
Obiceiurile sunt fapte menite să organizeze viața oamenilor, marchează momente importante ale trecerii lor prin lume și le modelează comportamentul. Ele au ca modalități de exprimare muzica, coregrafia, gestica sau mimica. O categorie de obiceiuri sunt cele care marchează diferite evenimente ce se desfășoară de-a lungul anului: Crăciunul, Paștele, sărbătorile religioase, sărbătorile legate de muncă etc. Îndeplinirea sarcinilor, potrivit datinei, era în interesul întregii colectivități, toată lumea contribuind.
La Comarnic, un orășel cu peisaje extraordinare, atmosfera idilică a vieții rurale este bine întreținută în gospodăriile oamenilor, unde domnesc liniștea și aerul curat și se gustă alimente sănătoase preparate de localnici. Prin acest proiect ne-am propus să punem în valoare tradiţiile şi obiceiurile locale, în actualul context socio-cultural, când influenţa mass-mediei e atât de puternică, iar tinerii sunt atrași de influențe ale unor culturi care nu ne aparțin. Dorim ca tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară, cât şi în afara ei”, este argumentul cu care realizatorii proiectului au convins tinerii din oraș să participe la provocare și să descopere cele mai frumoase și mai trainice obiceiuri ale Comarnicului.
La final, rezultatele i-au impresionat plăcut pe toți membrii comisiei de jurizare a lucrărilor, creativitatea fiind cuvântul de ordine potrivit pentru a descrie cel mai bine proiectele depuse de elevi.
Proiectul a avut ca scop pregătirea copiilor pentru integrarea şi promovarea unei societăţi libere, tolerante şi juste, dar în același timp, cunoașterea trecutului, a valorilor fundamentale ale oamenilor, ale tradițiilor și obiceiurilor locale.
Echipa de proiect:
Profesor Peticilă Elena – director Liceul „Simion Stolnicu”, Comarnic
Prof. Piciorea Ancuta – coordonator proiect
Prof. Arion Monica – profesor limba română
Prof. Vasile Melania – consilier școlar
Un material de Alina Bunghez