Locuitorii din Slănic, evacuați din cauza surpării, s-au întors acasă

14 May 2024 19:50
Astăzi, prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, a convocat comitetul pentru a lua măsurile necesare în urma analizării rapoartelor primite de la experții Universității Tehnice de Construcții București, Institutului Geologic al României, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, precum și experților în construcții clasa A1.
Potrivit hotararii CJSU, pe baza analizei rapoartelor expertului A1 se permite întoarcerea proprietarilor evacuați la proprietăți, precum și reluarea activității economice pentru operatorii și instituțiile publice de pe strada 23 August. În total, 58 de oameni s-au întors la casele lor. Se menține interdicția accesului pietonal și auto, pe zona afectată până la aplicarea soluțiilor de stabilizare. Autoritățile locale vor lua măsuri pentru delimitarea zonei de interdicție, conform Raportului de expertiză tehnică de punere în siguranță și a Proiectului de urmărire specială.
Prefectura Prahova a precizat posibilele cauze care au condus la acest fenomen de surpare, așa cum ele au fost prezentate în rapoartele specialiștilor:
- se exclude ipoteza exploatărilor istorice sau a galeriilor subterane ca și cauză a sufoziunii
- existenta posibilității unor structuri de depozitare sau fundare vechi, a unor fântâni sau fose care să fi colapsat
- eroziune internă în urma căreia apele de adâncime au alternat părți fine ale unor formațiuni permeabile creând zone afânate, care în urma creșterii gradientului hidraferic al acviferului (cum ar fi situația unor ploi abundente), să producă doline, existând posibilitatea unui canal preferențial de scurgere a apelor subterane în zonă
- cauza dizolvării unor componente solubile masive sau disperse care să indice grade de saturare semnificative cu sare nu reiese din analizele de laborator asupra apei care stagna în zona prăbușită
- există o probabilitate redusă ca factorul cauzal să aibă legătură cu instabilitatea locală a masivului, însă această cauză trebuie luată în considerare intr o viitoare expertiza detaliată
- cauza surparii nu poate fi pusă cel puțin deocamdată pe seama dinamicilor de instabilitate cauzate de vechile lucrări de la Baia Baciului sau Baia Verde dar nici cu aria exploatărilor moderne din versantul stâng (estic) al pârâului Slănic
- având în vedere multitudinea de posibile surse de proveniență a apei din groapa de sufoziune, s-au supus investigării și următoarele trei posibile teorii:
a) probabilitate extrem de redusă ca apa să fie apă uzată care provine din apă de canalizare ce ar fi putut fi avariată
b) probabilitate extrem de redusă a teoriei conform căreia apa sărată să fi afectat zona investigată
c) probabilitate crescută ca apa să fie provenită din cursuri de apă subterană și din albia subterană a pârâului Gorgan în situația în care zona favorizează acumularea de apă atât pe suprafața cat și subteran, fiind poziționată pe un con de dejectie pleistocen superior, zona aflându-se se de asemena la confluența unor ape subterane și de suprafață cu caracter temporar
Astfel, se condideră că surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care sa produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat și pătura de sol de deasupra dar și structura de asfalt a străzii
- apariția acestui con de surpare nu este legată de o posibila dizolvare treptată a părții superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în orașul Slănic.
- Institutul Național de Fizica a Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităților naturale asociate acestui fenomen.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677