Mai multe detalii despre mormintele din epoca bronzului descoperite de arheologi în Blejoi

10 Aug 2022 15:34
În urmă cu două săptămâni vă anunțam despre noua descoperire a arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Prahova în localitatea Blejoi. Reprezentanții instituției vin acum cu noi detalii:

“Câmpia din apropierea Ploieștiului era cu milenii în urmă un adevărat câmp al morților. Sute de movile din pământ (denumite tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului. Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din epoca bronzului. În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare.

În săptămânile trecute o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, condusă de cercetătorul dr. Alin Frînculeasa, a realizat săpături arheologice preventive în localitatea Blejoi, în apropierea zonei comerciale Jumbo-Auchan. Au fost cercetați doi tumuli din epoca bronzului și au fost descoperite trei morminte, unul în prima movilă, alte două în cea de-a doua. În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 metri, în primul mormânt de copil a fost descoperit un inel de bulcă din aur și un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală, simbol al puterii și vitalității. Este prima piesă modelată din aur descoperită în tumulii din apropierea orașului Ploiești. În al doilea mormânt au fost descoperite resturile a doi indivizi, dintre care unul era copil și celălalt un adult, ale cărui oase fuseseră strânse într-o latură a gropii pentru a face loc depunerii copilului înmormântat ulterior. În mormânt a fost descoperit un vas din lut, două mărgele din scoică și urme de cupru”

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677