Mărțișoare muzeale la muzeele din Prahova

28 Feb 2025 17:19
Mărțișoare muzeale la muzeele din Prahova
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din Ploiești și județ își deschid porțile primăverii printr-o serie de evenimente speciale reunite sub titlul „Mărțișoare muzeale”. Pînă pe 8 martie 2025, publicul este invitat să descopere expoziții, matinee muzeale și ateliere de creație dedicate simbolului renașterii și bucuriei.
În capitala județului, mai multe muzee vor găzdui expoziții și activități menite să aducă în prim-plan tradiția mărțișorului:
• Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” (1 martie 2025) – Expoziția „Mărțișorul, simbolul primăverii”, realizată în colaborare cu Liceul Teoretic „Șerban Vodă” din Slănic.
• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” (4 martie 2025, ora 10:00) – Expoziția „Un mărțișor pentru fiecare”, dedicată evocării sensibilității artistice inspirate de anotimpul reînnoirii.
• Muzeul „Casă de Târgoveț” (6 martie 2025) – „Povestea mărțișorului”, o activitate interactivă la care vor participa elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.
• Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova (7 martie 2025) – „Mărțișorul, vestitorul primăverii”, organizat de muzeograf Ioana Constantin.
• Muzeul „Ion Luca Caragiale” (8 martie 2025, ora 11:00) – Expoziția „Mama, primăvara mea!”, o emoționantă incursiune în legătura dintre maternitate și simbolistica primăverii.

Pentru cei care doresc să exploreze mai multe zone culturale din județ, muzeele afiliate oferă experiențe inedite:
• Muzeul „Conacul Bellu” (Urlați) – (5 martie 2025) Ateliere de creație „Bucurii de primăvară” și „Întâlnire cu primăvara la conac”, la care participă elevi de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Ceptura și de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlați.
• Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” (Vălenii de Munte) – (1 martie 2025) Expoziția „Femeile din familia Iorga”, un omagiu adus personalităților feminine marcante din istorie.
• Muzeul „Casa Domnească” (Brebu) – (7 martie 2025, ora 9:00) Șezătoarea literară „Mama – cel dintâi cuvânt”, unde se vor recita și evoca texte literare dedicate maternității.
Tradiție și cultură, reunite sub simbolul mărțișorului
Evenimentele incluse în programul „Mărțișoare muzeale” își propun să valorifice simbolistica acestui mic dar al primăverii, oferind vizitatorilor experiențe culturale autentice. Fie că este vorba de o expoziție de patrimoniu, de un atelier de creație sau de o activitate literară, fiecare eveniment contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor românești.
Publicul de toate vârstele este invitat să participe și să descopere frumusețea și semnificația mărțișorului prin prisma istoriei, artei și culturii locale.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Buna seara! As vrea sa particip la concursul"Tocuri pe biciclete".
Oare controlează și hotelurile / restaurantele mafioților sau doar pe cei care se chinuie să ofere servicii decente ? Propagandă asta ieftină e depășită ! Piedone știe ce a făcut deci e irelevant pus politic acolo !
La campina cînd de bine in control
RUSINE! Trebuie sa apelati la primul ministru si alte ministere ca sa ridicati gunoiul din oras?Pentru ce ati fost votati si numiti in functii?Un primar si un prefect nu pot sa rezolve conflictele meschine ale firmelor de salubritate?
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677