Medalia „Avântul Țării”, obiectul lunii aprilie la Muzeul Național Peleș

08 Apr 2025 18:13
Reprezentanții Muzeului Național Peleș au ales să prezinte ca fiind obiectul lunii aprilie Medalia „Avântul Țării”:

”În anul 1913, regele Carol I instituie, prin Decretul regal nr. 6247, „dat în Castelul Peleș la 7 noiembrie 1913” și contrasemnat de Ministrul de război, General de divizie C. Hârjeu, medalia comemorativă a celui de-al doilea Război Balcanic, „Avântul Țării”.
Conform articolului II, „Medalia «Avântul Țării» se va conferi tuturor militarilor și asimilaților de orice grad, cari au luat parte în campania anului 1913 și cari au fost însumați, atașați sau întrebuințați cu diferite însărcinări la corpurile de trupă, ori la serviciile militare.”
Medalia a fost deasemenea acordată atât funcționarilor civili cât și persoanelor neaparținătoare armatei, dar care au fost înrolate în serviciul militar efectiv și permanent.
Decorația, model 1913, de formă circulară și surmontată de cunună formată din două frunze de laur unite printr-o bară, de care se prinde panglica, prezintă pe avers acvila cruciată și încoronată, ținând în gheare sceptrul și spada și expunând pe piept medalion rotund decorat cu efigia regelui Carol I, profilată stânga, și însoțită de legenda circulară în limba română: „CAROL I REGE AL ROMÂNIEI”. În câmp inferior, la baza acvilei, panglică cu inscripția: „PACE”. Marginal, legenda circulară în limba română: „ÎN AMINTIREA ÎNĂLȚĂ-TORULUI AVÂNT 1913”.
Reversul prezintă central trecerea podului de peste Dunăre de către armata română, deasupra căreia plutește un personaj alegoric – o Victorie, ținând în mâna dreaptă o frunză de palmier iar în stânga o cunună de laur. Pe fundal, perspectiva munților Balcani, îmbrățișați de razele calde ale soarelui. Marginal, legenda semicirculară în limba română: „DIN CARPAȚI PESTE DUNĂRE LA BALCANI”.
Panglica are o lățime de 35 de mm și este lucrată din rips moarat albastru cu benzi marginale țesute orizontal în două culori: roșu și galben.
Articolul IX al decretului stabilește și modul de purtare al acesteia: „Medalia «Avântul Țării» este o medalie comemorativă de răsboi și portul ei este cel stabilit pentru decorațiunile și însemnele de răsboi, prin regulamentul asupra descrierii uniformelor, între medalia «Apărătorii Independenței» și cea «Jubiliară».”
Medalia «Avântul Țării» era conferită doar de către suveran, se acorda pe viață și nu se putea transmite urmașilor”, a scris pe pagina de facebook a muzeului Mihaela Dan, muzeograf.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Va multumesc
Nu doar conductele trebuie schimbate în spital, personalul medical care habar nu are sa își facă treaba vor doar bani și atit, nu mai lucrează nimeni în interesul pacientului, exemplu am fost cu fetita pentru o radiografie la coloana fetita având scolioza și aveam un control la un medic care vine din București o data la câteva luni, pai am plătit consultația copilei și ce sa vedeți ca pe sidiul care ni sa dat de la radiografie era o adunare generala se vedeau toate la grămadă coaste cu coloana, nu am rezolvat nimic ca na fost bun sidiul am plătit banii degeaba și întreb cine ne da banii înapoi cine ne da banii pentru următorul control cine răspunde de acești angajați? Poate îmi răspunde cine sper
Moștenește pe tatăl lui.Inteligenta și educatie
Pe DN1 B , degaba sunt separatoare daca trecerile de pietonii nu sunt iluminate calumea .....de la Bucov pana la Chitorani o trecere nu e iluminata cum trebui!
Poate intrati cu acest sistem si in interiorul orașului Băicoi, pe Str.Republicii, sa vedeți cu ce viteza trec masinile de mare tonaj, peste limitatoarele de viteza, montate ca sa ne strice structura de rezistenta a caselor, nu pentru micsorarea vitezei. Poate, intr-o zi luați măsuri, până nu cad casele pe noi. Poate intr-o zi invatati sa preveniti si sa remediati anumite acțiuni.
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677