Pianistul Andreas Iliuță va susține un recital la Muzeul de Arta din Ploiești. Anunțul reprezentanților muzeului:
"Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează
vineri, 19 ianuarie 2024, ora 17.00, la sediul muzeului din Ploiești, B-dul Independenței nr. 1
Recitalul pianistului
Andreas Iliuță
În program:
Frédéric Chopin- Nocturna op.9 n.1
Franz Liszt - Vallee d Obermann
Franz Liszt – Tarantella: Venezia e Napoli
Serghei Prokofiev - 4 piese op 4
Intrarea este liberă.
Andreas Iliuță este un pianist italian de origine română. Născut în Milano în anul 1991, a început să studieze pianul la vârsta de trei ani.
A absolvit Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano în anul 2013, la clasa Prof. Vincenzo Balzani.
Ulterior continuă studiile de Master sub îndrumarea Prof. Anna Kravtchenko în „Conservatorio della Svizzera Italiana” din Lugano (Elveția), obținând „Master of Arts in Music Pedagogy” în 2016, și „Master of Arts in Music Performance” în 2019, absolvind „Magna cum Laude”.
Întâlnirea cu Anna Kravtchenko a fost fundamentală pentru creșterea sa artistică.
Din 2007 până în 2009 a fost student al prestigioasei Academii Pianistice Internaționale „Incontri col Maestro” din Imola - Italia, unde a avut ocazia să studieze cu maeștri iluștri, precum Franco Scala, Jin Ju, Michel Dalberto, Riccardo Risaliti și Leonid Margarius.
Andreas este cunoscut în România și datorită aparițiilor sale în televiziune pe mai multe rețele naționale, precum TVR2, Digi 24 HD, TVS și Trinitas TV. A concertat pentru președintele României – Klaus Iohannis, și pentru primarul orașului Milano - Giuliano Pisapia, în ocazia deschiderii Expoziției Internaționale „EXPO 2015” din Milano.
În toți acești ani, își îmbină studiile cu o intensă activitate concertistică. De-a lungul anilor a avut ocazia să concerteze în numeroase evenimente, printre care festivalul „Liszt- Mahler” în „Sala Verdi” din Milano.
Andreas a debutat în 2011, la vârsta de 19 ani, cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, interpretând concertul nr.2 op.18 de Sergej Rachmaninov.
După acest concert, au urmat numeroase ocazii de colaborare, printre care cu: Filarmonica de Stat Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestra Filarmonică CSI Lugano – Elveția, United Soloists Orchestra – Elveția, Filarmonica de Stat Pitești.
Andreas a colaborat cu dirijori precum Dumitru Goia, Ovidiu Bălan, Emin Güven Yaşliçam, Gabriel Bebeșelea, Marc Kissoczy, Federico Crisanaz, Arseniy Shkaptsov, Theo Wolters.
În toți acești ani s-a remarcat în numeroase concursuri naționale și internaționale de pian obținând diverse premii, printre care: „Isole Borromee” - premiul I, „Verbano” - premiul I, LiBe 3000 - premiul I, „Miro” - premiul III, „ Giussano" - premiul III, "Lamporecchio" - premiul II, "Piove di Sacco" - premiul I.
Pe lângă activitatea concertistică, Andreas și-a extins activitatea și în domeniul pedagogic, devenind în anul 2020 profesor titular la catedra de pian din cadrul I.C.S. Manara, Milano – Italia.
Actualmente este doctorand în cadrul Școlii Doctorale al Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea Prof. univ. Dr. dr.h.c. Valentina Sandu-Dediu.
Pentru detalii, vă stă la dispoziție Departamentul de Servicii educative, Relații Publice și Documentare din cadrul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“
Tel.: 0244 52 22 64, fax: 0244 511375, e-mail: office@artmuseum.ro"