PLOIEȘTENI CU CARE NE MÂNDRIM/LUCIAN VASILE - ISTORIC

04 Feb 2022 11:48
PLOIEȘTENI CU CARE NE MÂNDRIM/LUCIAN VASILE - ISTORIC
Din seria ”Ploieșteni cu care ne mândrim”, Primăria Ploiești îl prezintă pe istoricul Lucian Vasile. Lucian Vasile este un nume care, în ultimii ani, a devenit tot mai familiar ploieștenilor. Prezența sa la cele mai importante evenimente culturale și sociale organizate în orașul nostru a fost tot mai des remarcată, iar eforturile sale în ceea ce privește reconectarea concitadinilor săi la rădăcinile istorice ale Ploieștiului au fost apreciate și mediatizate pe măsura strădaniei sale.
Deși a absolvit un profil de matematică-informatică, la Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, Lucian Vasile a decis să își urmeze pasiunea și să studieze istoria, devenind licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității București. A urmat un master și a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia. Recent, a obținut titlul de doctor în istorie, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din cadrul Academiei Române, cu o teză despre serviciile de informații ale exilului românesc în primii ani ai Războiului Rece.
Pasiunea sa a fost, este și va fi, însă, istoria Ploieștilor, pe care o studiază de peste 15 ani. Decis să spună, mai departe, poveștile pe care le găsea în arhive sau în interviurile pe care le realiza cu cei care au cunoscut Ploieștiul interbelic, în anul 2009 a fondat platforma online de istorie locală RepublicaPloiesti.net, unde scrie despre clădiri, evenimente și oameni din trecutul orașului.
Fiind convins că orașul are foarte multe de descoperit și de arătat localnicilor și turiștilor, deopotrivă, în 2012 a început să facă tururi istorice pietonale în Ploiești care, în cei aproape zece ani care au trecut de când au fost inițiate, au bucurat și au surprins plăcut cele aproape o mie de persoane participante, fie că este vorba despre ploieșteni, persoane din numeroase orașe ale țării, sau turiști străini, din Statele Unite ale Americii, din Franța sau chiar din Egipt. La început, oamenii veneau ușor neîncrezători că un oraș aparent gri, industrial și monoton poate ascunde o istorie interesantă, dar după câteva ore pe străzile ploieștene, plimbările se încheiau cu zâmbete și aprecieri. Astfel, pentru inițiatorul acestor tururi, bucuria că a putut arăta și altora latura frumoasă, dar ascunsă, a Ploieștilor a devenit motivația care l-a animat în această inițiativă.
Cum activitatea se dezvolta constant, Lucian Vasile a ajuns la concluzia că este nevoie de o formă instituțională și, prin urmare, în 2013 a luat ființă Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, sub umbrela căreia se desfășoară toate proiectele. O altă latură a activității este reprezentată de proiectele editoriale: sub egida AEDU au fost publicate douăsprezece titluri și a inițiat două colecții – Memento, de amintiri și povești personale, și Restitutio, cu texte vechi readuse în atenția publicului, precum și istoria ilustrată a Ploieștiului, din care a publicat două albume.
În anul 2021 a organizat prima și cea mai amplă expoziție outdoor dedicată istoriei ploieștene, beneficiind de un grant oferit de Fundația Comunitară Prahova. „Povești din Ploiești” cuprinde cincisprezece panouri instalate pe gardul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, în care ploieștenilor le este readusă în atenție istoria Ploieștiului, prezentată extrem de atractiv, prin imagini reprezentative însoțite de texte bine documentate și fotografii inedite din colecția AEDU, el însuși fiind un împătimit colecționar care, de mai bine de 12 ani, adună orice este legat de Ploiești: fotografii, cărți poștale, documente, afișe, obiecte. O parte din acestea au fost expuse în diferite expoziții locale și naționale.
”Cred că istoria Ploieștilor este cea mai frumoasă poveste, trecutul orașului meu natal fiind plin de momente remarcabile, de oameni cu destine spectaculoase și de clădiri minunate, atât prin arhitectura lor, cât și prin evenimentele la care au fost martore. Îmi place să povestesc despre Ploiești și despre vremurile de altădată și să le arăt și celorlalți că Ploieștiul este un oraș cu adevărat atrăgător și fascinant.”

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677