În urma apariției în presa locală și națională a știrii referitoare la descoperirea unui vas din bronz de mari dimensiuni, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova face următoarele precizări:
1. Descoperitorii au contactat telefonic Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova duminică 6 februarie 2022 în jurul orei 13.30 pentru a comunica descoperirea cu ajutorul detectorului de metale a unui vas din bronz de mari dimensiuni pe valea râului Vărbilău.
2. Muzeograful de serviciu a solicitat mai multe detalii și câteva fotografii ale piesei și ale locului descoperirii. După vizualizarea fotografiilor muzeograful de serviciu le-a transmis să contacteze reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Prahova și să reacopere cu pământ vasul pentru protecția sa până la deplasarea la locul descoperirii a unor specialiști și demararea cercetărilor arherologice preventive.
3. Descoperitorii au ignorat sugestiile muzeografului de serviciu și au continuat pe cont propriu lucrările de scoatere a cazanului. Afirmația potrivit căreia descoperitorii au fost în legătură, prin videoconferință cu reprezentanți ai Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pe durata celor cinci ore cât au durat săpăturile pentru scoaterea cazanului este falsă.
4. Din punct de vedere legal în cazul unor astfel de ”descoperiri întâmplătoare” cu ajutorul detectorului de metale Muzeul Județean de istorie și Arheologie Prahova (muzeele în general) nu au atribuții.
Conform articolului 13, litera c din ORDONANȚA nr. 43 / 30 ianuarie 2000 (**republicată**) privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național*): ”serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor ” asigură supravegherea de specialitate a lucrărilor la care au fost consemnate descoperiri arheologice întâmplătoare, declanșând, după caz, procedurile de clasare prevăzute de lege;”
Conform Articolul 49 din LEGEA nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, republicată, cu modificările ulterioare: (1) Persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la art. 46 alin. (1) sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.
(2) Primarul este obligat să înştiinţeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii, în termen de 72 de ore, cu privire la bunurile descoperite, luând totodată măsuri de pază şi de conservare a acestora.
(3) Primarul este obligat să predea bunurile astfel descoperite, în termen de 10 zile, serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii.
În aceste condiții asocierea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și a specialiștilor săi cu lucrările desfășurate de către descoperitorii vasului din bronz este regretabilă și fără temei, aducându-ne prejudicii de imagine.
Vă aducem la cunoștiință că în prezent vasul a fost preluat de către instituția noastră de la Direcția Județeană pentru Cultură Prahova și au fost demarate procedurile specifice pentru restaurarea și conservarea sa în condiții optime. S-a constatat că în timpul scoaterii din pământ de către descoperitori, cazanul a suferit importante deteriorări care vor îngreuna procesul de restaurare. În urma unei prime evaluări, cazanul poate fi încadrat în descoperirile aparținând epocii târzii a bronzului (a doua jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – aproximativ 1400 - 1200 a. Chr.). Funcționalitatea precum și alte detalii privind această piesă urmează a fi stabilite în urma unor cercetări mai aprofundate, atât la locul descoperirii cât și în laboratoarele muzeului.
sursa comunicat de presa