Salvamont Prahova, precizări în cazul alpinistei care a murit în munții Bucegi

17 Jan 2022 09:52
Salvamont Prahova, precizări în cazul alpinistei care a murit în munții Bucegi
Având în vedere unele comentarii din spațiul public, referitoare la cazul alpinistei decedate în Bucegi, Serviciul Public Județean Salvamont Prahova face următoarele precizări:
1. în data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-raspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-raspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.
2. în dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperata de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timpul necesar la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului.
3. în zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere.
4. suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune.
5. suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă.
Suntem conștienți că durerea apartinatorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit.
Sincere condoleanțe!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677