Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești are o nouă Unitate de Primiri Urgențe, cu un spațiu generos dedicat pentru triaj și sală de așteptare, o recepție multifuncțională, dar și camere de resuscitare și numeroase spații de acordare a asistenței medicale de urgență moderne. De asemenea, au fost achiziționate și montate echipamente noi: monitoare EKG/ pulsoximetrie/ tensiune arterială neinvazive (integrate într-un singur aparat și separate), defibrilatoare manuale cu posibilitate de electroversie sincronă și stimulare cardiacă externă, rampe pentru oxigen, tărgi de transport și paturi noi electrohidraulice, urmând să fie puse în funcțiune și alte aparate medicale, precum Computer tomograf Aquilion Prime SP cu 160 slice-uri, bronhoscop portabil, baloane de ventilație, sisteme de perfuzie sub presiune, sisteme de transfuzie și un sistem de transport pneumatic către laborator pentru vacutainerele cu probele biologice recoltate. Unitatea dispune de asemenea de mobilier medical modern, climatizare și echipamente speciale de detecție și prevenire a incendiilor.
„Am în minte acea imagine nefericită a oamenilor care stăteau cu orele în condiții improprii ca să fie văzuți de un doctor. Odată cu darea în folosință a Unității de Primiri Urgențe, sper că nu vom mai avea astfel de situații. Vorbim, totuși, de urgențe, acolo unde factorul timp este esențial. Suntem încă departe de obiectivul final de a avea cel mai modern spital din țară, dar este un pas important înainte pe drumul de a aduce Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” la nivelul așteptărilor legitime ale prahovenilor. Le-am spus și celor din conducerea spitalului că trebuie să ridicăm ștacheta nu numai pe partea de infrastructură, dar și când vine vorba de serviciile efective oferite”, a declarat președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.
Proiectul de extindere, modernizare, reabilitare și dotare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești are o valoare de aproximativ 24 de milioane de lei, din care 6,7 milioane de lei reprezintă fonduri europene din Programul Operațional Regional, diferența de 17,3 milioane de lei fiind alocată de Consiliul Județean Prahova. Implementarea proiectului s-a făcut după ce au fost depășite mai multe obstacole: în timpul pandemiei lucrările au fost suspendate, s-au modificat indicatorii tehnico-economici, au existat reorganizări și, nu în ultimul rând, Consiliul Județean a trebuit să suplimenteze masiv fondurile necesare lucrării datorită creșterii explozive a prețurilor la materiale si manoperă. În contextul inaugurării UPU, preşedintele CJ Prahova a vorbit despre proiectele în derulare la SJU Ploiești.
„Nu vom abandona UPU vechi, pentru că este un spațiu important pe care îl vom moderniza și reabilita în cel mai scurt timp, la standardele a ceea ce vedem astăzi aici. Vă reamintesc că, împreună cu cei de la OMV Petrom, care au fost foarte generoși, am reușit, în ultimii doi ani, să reabilitam si sa dotăm cu linii moderne și complete 13 săli de operație ale spitalului. Așteptăm și avizul de structură din partea Ministerului Sănătății pentru a putea operaționaliza "Spitalul Modular" din curtea secției de pneumologie a SJUCAP. Există acolo un total de 35 de paturi de spital noi, cu dotări, circuite funcționale și echipamente ultraperformante, inclusiv bronhoscopie și terapie intensivă pentru pacienți cu probleme pulmonare severe. Speranța mea este că lucrurile se vor mișca mai repede și vom putea da în folosință acea investiție de aproape 15 milioane de lei realizată cu fonduri europene. De asemenea, lucrările de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului de la SJUCAP sunt în plină desfășurare. Recent, am aprobat și un proiect de investiții pentru implementarea conceptului de sănătate digitală la nivelul unității sanitare", a explicat Iulian Dumitrescu.
Cu această ocazie, a fost anunțată și demararea procedurilor de licitație pentru două proiecte majore Spitalul Județean „Dr. Constantin Andreoiu”: modernizarea și dotarea corespunzătoarea a secțiilor de obstetrică-ginecologie, realizarea și dotarea unor noi secții de chirurgie oncologică, imagistică, pediatrie, chirurgie și ortopedie pediatrică. Proiectele au o valoare totală de 43 de milioane de Euro, acestea devenind cea mai mare investiție în infrastructura de sănătate din Prahova din ultimii 30 de ani.
“Înțelegem foarte bine eforturile care se fac pentru modernizarea infrastructurii medicale și eu, ca manager al Spitalului Județean „Dr. Constantin Andreoiu”, sunt absolut de acord că, odată cu aceste dotări, trebuie să vină și eforturi din partea medicilor, a asistentelor și a personalului auxiliar ca prahovenii să fie mai bine primiți și mai bine tratați. Așteptările oamenilor sunt legitime, iar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun. Ne bucurăm că avem acest sprijin constant din partea Consiliului Județean și suntem optimiști că, după ce toate proiectele vor fi implementate, vom avea unul dintre cele mai moderne și bine dotate spitale din țară, fapt care, alături de parteneriatul cu Universitatea Carol Davila, sperăm să atragă cât mai mulți tineri medici specialiști către unitatea noastră”, a concluzionat Dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” din Ploiești.