FOTO Biserica de la Jercălăi, restaurată cu bani europeni

08 Nov 2019 11:55
Afectată de trecerea timpului, atât la structura din lemn cât și la pictură, biserica din lemn de la Jercălăi este acum în plin proces de resturare. Și asta în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Prahova, cu fonduri europene, care are o valoare de 5,5 milioane de lei.
Fundația a fost deja refăcută. Acum, resturatorii acordă atenție lemnului, care în unele locuri a putrezit, și picturii cu o valoare extrem de mare.
Potrivit restauratorilor, pictura originală, din 1731 s-a păstrat dar este mult de muncă.
Lucrările sunt estimate să fie gata în iarna anului viitor. Iar apoi, aici se va putea sluji din nou.
Potrivit crestinortodox.ro, bisericuța în formă de corabie a fost construita in anul 1731 și a servit vreme de doua secole ca lacas de rugaciune credinciosilor din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures.
Ridicandu-si o biserica de zid, obstea satului Luieriu a daruit-o pe cea din lemn familiei regale, pentru Castelul Bran, in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932. Numita impropriu Biserica de lemn a Castelului, locul ei a fost bine ales.
Fiind destinata doar sa infrumuseteze imprejurimile, biserica nu si-a indeplinit la Bran rolul ei sacru. Nefolosita si neingrijita dupa anul 1948, cand Castelul Bran a fost transformat in muzeu de arta feudala, biserica a inceput sa se deterioreze.
Astfel, a fost iar demontată și mutată, in primavara anului 1956, fiind reasamblata la Cricov, in preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului, pe altarul careia a fost asezata o cruce mare de piatra cu o vechime de 400 de ani, adusa din partile Dobrogei.
Si de atunci este la Jercălăi.





COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677