FOTO Biserica de la Jercălăi, restaurată cu bani europeni

08 Nov 2019 11:55
Afectată de trecerea timpului, atât la structura din lemn cât și la pictură, biserica din lemn de la Jercălăi este acum în plin proces de resturare. Și asta în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Prahova, cu fonduri europene, care are o valoare de 5,5 milioane de lei.
Fundația a fost deja refăcută. Acum, resturatorii acordă atenție lemnului, care în unele locuri a putrezit, și picturii cu o valoare extrem de mare.
Potrivit restauratorilor, pictura originală, din 1731 s-a păstrat dar este mult de muncă.
Lucrările sunt estimate să fie gata în iarna anului viitor. Iar apoi, aici se va putea sluji din nou.
Potrivit crestinortodox.ro, bisericuța în formă de corabie a fost construita in anul 1731 și a servit vreme de doua secole ca lacas de rugaciune credinciosilor din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures.
Ridicandu-si o biserica de zid, obstea satului Luieriu a daruit-o pe cea din lemn familiei regale, pentru Castelul Bran, in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932. Numita impropriu Biserica de lemn a Castelului, locul ei a fost bine ales.
Fiind destinata doar sa infrumuseteze imprejurimile, biserica nu si-a indeplinit la Bran rolul ei sacru. Nefolosita si neingrijita dupa anul 1948, cand Castelul Bran a fost transformat in muzeu de arta feudala, biserica a inceput sa se deterioreze.
Astfel, a fost iar demontată și mutată, in primavara anului 1956, fiind reasamblata la Cricov, in preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului, pe altarul careia a fost asezata o cruce mare de piatra cu o vechime de 400 de ani, adusa din partile Dobrogei.
Si de atunci este la Jercălăi.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Buna seara! Este suficienta doar completarea formularului de la scoala sau se mai face inca o inscriere?Deja am completat unul!Seara minunata!
Mulțumim mult pentru susținere!
O initiativa f buna si utila. Am accesat si pagina de facebook Semn de Exclamare. Foarte binevenita!
In cele din urma concertul a avut doi dirijori.Unul cu numele pe afis, altul in fapt.Unul s-a imbolnavit subit( pentru a cata oara?) sub greutatea partiturilor, altul a salvat spectacolul. Unul ramane cu o colectie de afise, altul in inima instrumentistilor si a publicului.
Unde si si cum putem sa ne inscriem in acest proiect?
Curs valutar
EUR Euro 4.7667 -0.0002
USD Dolarul SUA 4.3224 -0.0119
GBP Lira sterlina 5.5647 -0.0093
CHF Francul elvetian 4.3685 -0.0147
XAU Gramul de aur 203.6272 -0.9779