FOTO Biserica de la Jercălăi, restaurată cu bani europeni

08 Nov 2019 11:55
Afectată de trecerea timpului, atât la structura din lemn cât și la pictură, biserica din lemn de la Jercălăi este acum în plin proces de resturare. Și asta în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Prahova, cu fonduri europene, care are o valoare de 5,5 milioane de lei.
Fundația a fost deja refăcută. Acum, resturatorii acordă atenție lemnului, care în unele locuri a putrezit, și picturii cu o valoare extrem de mare.
Potrivit restauratorilor, pictura originală, din 1731 s-a păstrat dar este mult de muncă.
Lucrările sunt estimate să fie gata în iarna anului viitor. Iar apoi, aici se va putea sluji din nou.
Potrivit crestinortodox.ro, bisericuța în formă de corabie a fost construita in anul 1731 și a servit vreme de doua secole ca lacas de rugaciune credinciosilor din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures.
Ridicandu-si o biserica de zid, obstea satului Luieriu a daruit-o pe cea din lemn familiei regale, pentru Castelul Bran, in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932. Numita impropriu Biserica de lemn a Castelului, locul ei a fost bine ales.
Fiind destinata doar sa infrumuseteze imprejurimile, biserica nu si-a indeplinit la Bran rolul ei sacru. Nefolosita si neingrijita dupa anul 1948, cand Castelul Bran a fost transformat in muzeu de arta feudala, biserica a inceput sa se deterioreze.
Astfel, a fost iar demontată și mutată, in primavara anului 1956, fiind reasamblata la Cricov, in preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului, pe altarul careia a fost asezata o cruce mare de piatra cu o vechime de 400 de ani, adusa din partile Dobrogei.
Si de atunci este la Jercălăi.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Ok Dar cand dai traseu dupa 4 5 luni pe banii mei astept cand am dreptul sa dau de 15 ori cu un dosar ...ori acu abia daca dai de 2 ori traseu cu un dosar
https://youtu.be/sRwoexMXbvE
https://youtu.be/sRwoexMXbvE videoclip
Mai bine le scoateti voucherele si asa le da pe munca de la privat Si ati nenorocit turismu cu ele .. Toti ciobanii si samantarii ..taranii au ajuns la hotel de 4 stele sa faca ciorba in camera si figuri pe burta goala .. Hoteluri unde venea lume buna nu saracii pe gratis
Merita mult mai mult decat o mașină dar sa.speram ca este un început
Curs valutar
EUR Euro 4.8079 0.0055
USD Dolarul SUA 4.4355 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.7552 0.0271
CHF Francul elvetian 4.5355 0.0098
XAU Gramul de aur 236.0469 -4.4137