Mii de turiști se răcoresc sau fac terapie la Salina Slănic (GALERIE FOTO)

26 Aug 2017 16:54
Aproximativ 2000 de oameni pe zi vizitează Salina Slănic din judeţul Prahova. Vorbim depre cea mai mare salină din Europa, care se întinde pe aproape 8 hectare. În Mina Unirea din Slănic temperatura medie este de 12 grade Celsius, așa că în zilele caniculare aglomerația este și mai mare. S-a ajuns la un record și de 4000 de vizitatori într-o singură zi. Mulți din cei care merg la salină au și probleme de sănătate și spun că aerul e care îl respiră aici este o terapie în special pentru afecțiunile respiratorii.
“În acest palat de sare, deschis vizitării prin anii 1970, microclimatul este constant şi de nereprodus la suprafaţă: temperatură de 12 grade Celsius, umiditate relativă a aerului de circa 60%, radioactivitate la limita de detenţie, concentraţie mare de aerosou naturali salini, lipsa alergenilor vegetali, raritatea germenilor condiţionat-patogeni şi lipsa celor patogeni”, spun reprezentanţii Salinei Slănic.
Turiștii ajung în mină cu microbuzele, printr-un tunel care măsoară aproximativ 3 kilometri. Cei care ajung aici pot face mişcare și antrenamente sportive. În salină există, pe lângă terenul de sport şi mesele de tenis şi de biliard, și un spaţiu pentru curse de karturi cu pedale. Pentru copii este amenajat un loc de joacă. Pentru cei interesaţi să se relaxeze în acest microclimat specific există o zonă de odihnă dotată cu şezlonguri, canapele, fotolii şi mese. Un bilet de intrare în salină costă 20 de lei pentru adulți și 16 lei pentru copii. Grupurile beneficiază de reduceri. Lucrările miniere de deschidere a minei au început în 1938 iar exploatarea sării s-a efectuat între 1940 – 1970. Exploatarea s-a făcut descendent de la tavan către vatră în felii successive de 2,2 metri grosime cu tăiere orizontală la vatră și orizontală la pereți. Mina este alcătuită din 14 camere cu profil trapezoidal având 10 m deschidere la tavan și 32 m la talpă și o înălțime de 54 metri, diferența de cotă între suprafața și vatra minei este de 208 m și era parcursă înainte cu liftul în 90 de secunde. Acum liftul nu funcționează. Spațiul excavat ocupă un volum de 2 , 9 milioane metri cubi și se întinde pe o suprafață de 70,8 ha. După 1970 mina devine obiectiv turistic oferind condiții naturale de excepție prin microclimatul sau bogat în aerosoli cu eficiență binecunoscută în tratarea maladiilor respiratorii.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
REGRETE ETERNE DL PROFEOSR GABOR SORIN
La munca cand naiba va duceti ?? Ca doar pe dn1 stati non stop Poluati zona rau ..cica covid
De ce nu mai functioneaza telecabina Busteni-Babele pentru publicul larg? 1) Pe data de 31 decembrie 2020 la ora 8:45 telecabina nu functiona si soferii de trasee cu masini 4X4 mi-au comunicat ca nu circula din cauza vantului. Am urcat pe Jepii Mici si am ajuns pana pe creasta. In jurul pranzului o telecabina a urcat sus la Babele. Pe creasta adia vantul din cand in cand...nu batea tare. Deci a fost un pretext "motivul" de vant puternic, avand in vedere ca am testat singura si o telecabina a urcat. 2) Pe 31 seara si pe data de 1 ianuarie toats ziua am sunat de mai multe ori la numerele de telefon afisate (atat cel de fix unde nu raspundea nimeni, cat si cel de mobil care era inchis). 3) Pe 2 ianuarie la 15:35 o telecabina cu cateva persoane (printre care si un copil cu geaca roz si caciula alba) a urcat pana la Babele. Telecabina teoretic iar nu circula din cauza vantului. In dimineata zilei de 2 ianuarie o prietena de-a mea incercat sa vorbeasca cu 2 persoane de la telecabina, li s-a adresat, dar persoanele respective au intors capul...si la telefon in continuare nu raspundea nimeni. De ce nu mai circula telecabina pentru publicul larg si nici nu raspunde nimeni la telefon sau fata in fata cand ii intrebi? Mentionez ca am poze si filmulete.
Lacrimi,lacrimi ! Odihna vesnica ! Respect pentru tot ! Un DOMN,un OM, un PROFESIONIST cu o modestie si o blandete cum rar mai intalnesti !! Drum lin catre stele DOMNULE DOCTOR !!
SARBATORI FERICITE ! DORESC SA PARTICIP CA ASISTENT MEDICAL SI SA SUSTIN SISTEMUL MEDICAL IN EFORTUL DEPUS PENTRU SANATATEA POPULATIEI
Curs valutar
EUR Euro 4.8737 0.0009
USD Dolarul SUA 4.0172 0.0114
GBP Lira sterlina 5.4853 0.0155
CHF Francul elvetian 4.5274 0.0174
XAU Gramul de aur 239.4568 2.5767