Mii de turiști se răcoresc sau fac terapie la Salina Slănic (GALERIE FOTO)

26 Aug 2017 16:54
Aproximativ 2000 de oameni pe zi vizitează Salina Slănic din județul Prahova. Vorbim depre cea mai mare salină din Europa, care se întinde pe aproape 8 hectare. În Mina Unirea din Slănic temperatura medie este de 12 grade Celsius, așa că în zilele caniculare aglomerația este și mai mare. S-a ajuns la un record și de 4000 de vizitatori într-o singură zi. Mulți din cei care merg la salină au și probleme de sănătate și spun că aerul e care îl respiră aici este o terapie în special pentru afecțiunile respiratorii.
"În acest palat de sare, deschis vizitării prin anii 1970, microclimatul este constant și de nereprodus la suprafață: temperatură de 12 grade Celsius, umiditate relativă a aerului de circa 60%, radioactivitate la limita de detenție, concentrație mare de aerosou naturali salini, lipsa alergenilor vegetali, raritatea germenilor condiționat-patogeni și lipsa celor patogeni", spun reprezentanții Salinei Slănic.
Turiștii ajung în mină cu microbuzele, printr-un tunel care măsoară aproximativ 3 kilometri. Cei care ajung aici pot face mișcare și antrenamente sportive. În salină există, pe lângă terenul de sport și mesele de tenis și de biliard, și un spațiu pentru curse de karturi cu pedale. Pentru copii este amenajat un loc de joacă. Pentru cei interesați să se relaxeze în acest microclimat specific există o zonă de odihnă dotată cu șezlonguri, canapele, fotolii și mese. Un bilet de intrare în salină costă 20 de lei pentru adulți și 16 lei pentru copii. Grupurile beneficiază de reduceri. Lucrările miniere de deschidere a minei au început în 1938 iar exploatarea sării s-a efectuat între 1940 " 1970. Exploatarea s-a făcut descendent de la tavan către vatră în felii successive de 2,2 metri grosime cu tăiere orizontală la vatră și orizontală la pereți. Mina este alcătuită din 14 camere cu profil trapezoidal având 10 m deschidere la tavan și 32 m la talpă și o înălțime de 54 metri, diferența de cotă între suprafața și vatra minei este de 208 m și era parcursă înainte cu liftul în 90 de secunde. Acum liftul nu funcționează. Spațiul excavat ocupă un volum de 2 , 9 milioane metri cubi și se întinde pe o suprafață de 70,8 ha. După 1970 mina devine obiectiv turistic oferind condiții naturale de excepție prin microclimatul sau bogat în aerosoli cu eficiență binecunoscută în tratarea maladiilor respiratorii.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677